Endüstriyel Yıkayıcılara Giriş
Endüstriyel Yıkayıcılara Giriş
Endüstriyel üretim veya endüstrisinde çalışan bir tesis müdürü, proses mühendisi veya satın alma veya Çevre Sağlığı uzmanıysanız, prosesinizdeki zararlı kirleticileri ve kokuları ortadan kaldıracak bir çözüm arıyor olabilirsiniz. Egzoz çıkışları atmosfere salınmadan ve dışarıdaki havayı kirletmeden önce dikkate değer bir teknoloji endüstriyel temizleyici ile tanışın.
Endüstriyel yıkayıcılar, egzoz akışlarından gaz kirleticileri ve kokuları gidermek için katıları (“kuru tip torbalı jet pulse) sıvıl ve nemlı gazları (“ıslak yıkayıcılarda” wet scrubber ) kullanan kirlilik filtreleme sistemleridir. Genel olarak, endüstriyel ıslak ve kuru gaz yıkayıcıların gaz egzoz akışlarını temizlemeye yönelik başlıca avantajları şunlardır:
Yangın olarak gazların düşük riskli işlenmesi
Sıcaklık sınırı veya yoğuşma sorunları olmadan yüksek sıcaklık, yüksek nemli gaz akışlarını filtreleme edebilme yeteneği
Küçük alan gereksinimleri, daha düşük sermaye maliyetleri ve saha konumu esnekliği anlamına gelir; yıkayıcılar, doymamış egzoz akışlarının sıcaklığını ve hacmini azaltarak gövde boyutlarının, fanların ve kanalların daha kompakt olmasına olanak tanır. Bu aynı zamanda mevcut sistemlere sonradan uyum sağlanmasına da olanak tanır.
İkincil toz kaynağı yok; partikül madde toplandıktan sonra haznelerden veya taşıma sırasında kaçamaz
Gaz ve katı partikül maddeyi tek bir cihazla absorbe etme yeteneği
Aşındırıcı gazları nötralize etme yeteneği
Kuru Vs. Islak Yıkayıcılar
Endüstriyel gaz yıkayıcılar “kuru” ve “ıslak” olarak sınıflandırılır. Islak ve kuru yıkayıcılar arasındaki farkları anlamak önemlidir. Kuru gaz yıkayıcılar genellikle ıslak gaz yıkayıcılarla aynı düzeyde kirletici madde giderimi sağlayamazlar ancak üretilen atık suyu uygun şekilde işlemek için altyapıya sahip olmayan tesislerdeki uygulamalar için çok uygundurlar.
Kuru yıkayıcılar, sıvı kullanmadan kirleticileri egzoz gazlarından uzaklaştırır. Bunun yerine, alkalin bulamaç gibi “emici” olarak bilinen kuru bir reaksiyon malzemesini kullanırlar ve bağlanmayı en üst düzeye çıkarmak için gazı emici “toz” boyunca hareket ettirerek gazdan asidin çıkarılması için uygulanırlar.
Kuru yıkayıcıların aksine, ıslak yıkayıcılar kirli gazı, kirleticileri uzaklaştırmak için tasarlanmış bir sıvı aracılığıyla hareket ettirir. Islak yıkayıcılar, havadaki partikül maddelerin %99’undan fazlasını ortadan kaldırabilen çok yönlü ve uygun maliyetli bir kirlilik kontrol teknolojisi oluşturur.
Islak Yıkayıcılar Nasıl Çalışır?
Su, inorganik kirleticileri uzaklaştırmak için kullanılan en yaygın çözücüdür. Islak gaz yıkayıcıların en temel biçiminde su, metal veya kompozit bir kap içinde toplanır kirli gaz su içinde hareket ettirilir, su daha sonra kirleticileri emer ve temiz gaz yıkayıcıdan çıkar.
Suyun yanı sıra, çeşitli kirleticileri etkili bir şekilde gidermek için emici çözeltiler olarak başka sıvılar da kullanılabilir. Emici çözeltilerin kimyasal bileşiminin değiştirilmesi, yüksek oranda pozitif yüklü, negatif yüklü veya yüksüz olabilen toplam yükü değiştirir. Kirleticilerin yükleri farklı olduğundan ıslak yıkayıcılar, gazdaki kirliliği gidermek için en etkili şekilde bağlanacak sıvıyla doludur. Kostik solüsyon (sodyum hidroksit, NaOH), asit-gaz kontrolü için kullanılan en yaygın temizleme sıvısıdır (örn. HCl, SO2 veya her ikisi), ancak sodyum karbonat (Na2CO3) ve kalsiyum hidroksit (sönmüş kireç, Ca[OH]2) da kullanılıyor.
Islak yıkayıcılar, partikül maddeleri sıvı damlacıklar halinde yakalayarak temizleyebilir. Daha sonra damlacıklar toplanır ve sıvı, kirletici gazları çözer veya emer. Yıkayıcı giriş gazında bulunan herhangi bir damlacık, bir buğu giderici kullanılarak çıkış gazı akışından ayrılmalıdır. Ayrıca, elde edilen temizleme sıvısının herhangi bir nihai deşarjdan veya tesiste yeniden kullanılmasından önce arıtılması gerekir.
Bir ıslak gaz temizleyicinin partikül madde toplama yeteneği genellikle temizleyiciye verilen güçle doğrudan orantılıdır. Ek olarak, uygun şekilde tasarlanmış ve çalıştırılmış bir buğu giderici, yüksek giderme verimliliği elde etmek için önemlidir.
Gaz akışı hem partikül madde hem de gaz içeriyorsa, ıslak yıkayıcılar genellikle her iki kirleticiyi de giderebilen tek hava kirliliği kontrol cihazıdır.
Paket Yataklı Islak Yıkayıcılar
Gaz halindeki kirleticileri gideren ıslak yıkayıcılara emiciler denir. Absorberlerde yüksek giderim verimliliği elde etmek için gaz-sıvı temasının iyi olması şarttır. Gaz halindeki kirleticileri gidermek için çeşitli ıslak gaz temizleyici tasarımları kullanılır; ıslak gaz temizleyicinin en popüler alt kategorilerinden biri Paketli Yatak, Paketli Kule veya “asit gazı” (inorganik gazları kontrol etmek için kullanıldığında) olarak bilinir.